Du har sikkert sett dem på brygga, med drill, pensel og sag i hånda. Av alle som frivillig stiller opp for foreningen, er det liten tvil om at Einar Slottan og Michael Thomsen gjør mer enn de fleste.
Av: Asta Stenhagen og Tarjei Mo Batalden
78 båter, noen med motor, de fleste med bare seil, tre klubbhus og en mengde seilbrett og SUPer, metervis med brygger og kjetting. Alt sammen er i sving nærmest kontinuerlig fra april til oktober. Alt er under evig angrep fra salt og vind.
Det sier seg selv at det trengs en enorm innsats for å holde dette i stand i en frivillig forening som Bærum Seilforening.
To av dem er spesielt dedikerte. De har vært spesielt viktig for å fornye utstyr og materiell før årets sesongstart. Under strenge smittevernregler har foreningen gjort noen av sine største materiellgrep på mange år.
Utvider materiellansvaret
– I år blir rollen som materialforvalter mer et system enn en person, sier Einar Slottan. Han er materialforvalter på andre året, og har ansvar og eierskap til alt stort og smått i foreningen. Einar er oppvokst i Bundefjorden seilforening, er far til en ivrig RS Feva-seiler og har vært medlem i åtte år. De siste to årene har foreningen nærmest blitt hans andre hjem.
For å ta vare på alt utstyret, rekrutterer Einar i år en rekke andre som kan bidra. På den måten skal det bli mindre arbeid på hver enkelt, og grundigere vedlikehold og oppfølging av alt utstyret.
– Hvis vi har et system med oversikt over levetid og vedlikehold, kan vi også planlegge økonomien etter dette, sier Einar. I bakgrunnen er et dykkerfirma nettopp ferdige for dagen med å ruste opp alle bryggene på Sarbuvollen. Det har vært et av vintersesongens store prosjekter, ledet av Einar.
Sannsynligheten for å treffe Einar på brygga er høy. Uansett tid på dagen, og dag på året, er Einar enten der, like ved, på vei dit, eller hjemme og klekker ut løsningen på neste oppgave og utstyr som krever vedlikehold.
Multikunstner med verktøy
I vinter og vår har også Michael Thomsen bidratt svært mange timer i foreningen. Han har flere fagbrev, blant annet innen snekker- og tømrerfaget, og en sterk interesse for båter.
Det kommer godt med når det på Ytre Vassholmen skal gjøres mye utbedringer i år. Michael blir primus motor for at sommerleiren får det enda bedre på øya, midt i Oslofjorden. Kjøkkenet skal byttes, el- og vannopplegget skal forbedres og tørkerom skal etableres. I tillegg skal det gjøres mye utendørs.
– Det gir meg veldig mye, det å se barnas mestringsfølelse og glede. Jeg er veldig glad for at vi har funnet en klubb og idrett der alle er så velkomne, sier Michael.
Michael er far til en optimistseiler på regattagruppa, og er tydelig på at det er første steget. Han oppgraderer for tiden klubbens Express, slik at ungdom kan bruke den. Aller helst vil han at det stilles et lag i Færderseilasen med ungdom fra klubben.
– Det gjør en stor forskjell at det er ansatte trenere, og at vi foreldre kun er støttepersonell som kan legge til rette for barnas utfoldelse, for eksempel gjennom dugnad, sier Michael.