Ytre Vassholmen er Bærum Seilforenings perle i Oslofjorden. Siden 1960-tallet har seilforeningen arrangert regattaer fra øya, som tidligere var fiskerøy og småbruk. Sommerleiren er innom øya hvert år, som leirens høydepunkt.
Området eies av Bærum kommune, men er omfattet av allemannsretten, så brygger og utearealer kan brukes av alle når seilforeningen ikke har arrangementer der, eller når det er utleid.
På øya er det tre hus, hvor det største er seilforeningens klubbhus. Det går over to etasjer med omtrent 12 sengeplasser, har kjøkken og bar. Ute er det bord og griller helt i vannkanten mot vest.
Nissenhytten, på toppen av øyen disponeres av Oslofjorden Friluftsråd. Leietakere her disponerer en bryggeplass etter avtale.
På nordsiden av øya ligger et regattakontor med noen få sengeplasser. Dette leies normalt ikke ut.
Sørsiden av øya er naturreservat, så der er det ferdselsforbud i hekkesesongen. Alle bygg og brygger ligger utenfor naturreservatet. Det er god kapasitet på bryggeanlegget på øya.
Utleie
Foreningens to hus har til sammen overnattingskapasitet til omlag 20 personer. Hovedhuset har fire soverom, kjøkken, oppholdsrom og bar.
- Det er svært enkle forhold, og man må bl.a. ha med drikkevann, sovepose, toalettpapir og annet vanlig turutstyr.
- Søppel må medbringes etter endt opphold på øya.
- Enkelt kjøkken, og fine grillmuligheter ute.
- Ikke drikkevann, men ferskvannsbrønn på nordsiden. Brønnvannet er ikke godkjent som drikkevann.
- Det er strøm på øya.Ta kontakt for utleie
Om Ytre Vassholmen
- Vestfjordens seilforening ble stiftet på øya i 1921. Den fusjonerte med Bærum Seilforening i 2011.
- Navnet Vassholmen kommer fra den gode ferskvannskilden på øya. Øya ble først beskrevet av biskop Jens Nilsen i 1591.
- I 1886 kjøpte Nils Pedersen fra naboøya Geita Ytre Vassholmen for 999,99 kroner. Ifølge historien var det da bare en stor, værbitt furu på øya. Pedersen, med svigersønnene Peder og Kristian Kristiansen, ble øyas første fastboende.
- Gjennom mange år har det blitt startet seilregattaer fra en flaggstang på østsiden og ut mot et fast merke i Oslofjorden. Kong Olav var hyppig deltaker.